Wat is kimchi?  

Kimchi is een populaire Koreaanse bijgerecht die standaard bij de rijst wordt gegeten, het is ook wel gefermenteerde Chinese kool.  

Wat is fermenteren?

Het is een gecontroleerde wijze van groente en fruit verrotten. Een proces waarbij je schimmels, bacteriën en gisten gebruikt om een heel nieuw voedingsmiddel te maken, zoals zuurkool, koffie, yoghurt en bier. De bacteriën voeden zich aan de aanwezige suikers, breken het af en zetten het om in zuur en goede bacteriën. Deze fermentatie zorgt niet alleen voor een natuurlijke manier van conserveren maar het zorgt ook voor een goede balans in je lichaam.   

Hoelang kun je kimchi bewaren? 

Kimchi heeft verschillende statussen van smaken. Je hebt de vroege staat van:  

0-2 maanden jonge kimchi, lekker koud te eten en vooral voor mensen die nog niet aan de smaak gewend zijn 

2-3 maanden medium kimchi, in deze staat is kimchi het meest complex. De smaken zijn hier het meest ontwikkelt en je kunt er alles mee, zowel koud als warm eten. 

3-6 maanden oude kimchi, de Chinese kool is wat minder knapperig na 6 maanden maar nog steeds erg smaakvol. Goed te gebruiken voor in soepen en sausjes. Vanwege de sterke smaak heb je nu minder nodig.  

Indicatie advies houdbaarheid: 6 maanden  

Hoe moet je het bewaren? 

Gekoeld bewaren en hygiënisch mee omgaan.  

Is het gezond? 

Ja het is zeker gezond! Gefermenteerd eten bevat goede bacteriën die zorgen voor een verbetering in je darmflora, spijsvertering, betere immuunsysteem, antioxidant werkend en verlaging cholesterol.  

Na aankoop van je kimchi

Mijn kimchi ruikt? 

De geur van kimchi kan erg sterk zijn. Ruikt het naar scheetjes? Wees niet getreurd het is heel natuurlijk omdat de geur van Chinese kool daarnaar ruikt. Als het onaangenaam is voor je medehuisgenoten zou je het in de schuur kunnen zetten. Of kimchi met vershoudfolie kunnen bewaren.  

Mijn kimchi bubbelt of ontplofde tijdens het open maken.

Het kan gebeuren dat je kimchi ontploft doordat de fermentatie sterk aanwezig is. Het zijn tenslotte levende bacteriën. Je kunt het herkennen aan de bubbels die opborrelen in de pot. Door dit te voorkomen kun je af en toe je kimchi laten boeren, dat doe je door de pot te openen en even te laten luchten. Daarna draai de deksel dicht en zet je het weer terug in de koelkast.  

Is mijn kimchi over de datum?  

6 maanden is onze indicatie maar natuurlijk kun je het langer bewaren zolang je er hygiënisch mee omgaat en gekoeld bewaard. 

Na 6 maanden kan alleen de knapperigheid van je kimchi verloren gaan. 

Help ik zie witte schimmel in mijn kimchi: 

Witte spul in de kimchi is een bijproduct van de fermentatie, het ontstaat doordat kimchi niet genoeg onder sap zit. Druk gerust je kimchi aan tot alles onder sap ligt. Sap is overigens erg lekker om in de soep te gebruiken. Zorg dat je de witte schimmel wel verwijderd.  

Kapot/ Breuk? 

Bij aanlevering van een kapotte pot kimchi neem dan contact op en samen zorgen wij voor een oplossing. Stuur hierbij ook eventueel een foto. 

Verloren tijdens verzending? 

Bij een verloren verzending neem dan contact met ons op.