Ik ben Laiyan (25) en samen met mijn vriend Jia Le (24) hebben wij Studio Fermentation opgericht. We zijn allebei praktisch in Nederland opgegroeid. Hij in Waddinxveen en ik in Den Bosch. 

We zagen elkaar 1 keer in de week en deden zoveel dingen in een dag als wij konden. We deelden gezamenlijke interesses in kunst, films, bordspellen en eten. Wanneer wij niet aan eten dachten kon je ons ook vinden in spelletjes winkels en plekken waar we nieuwe eten aan het uitproberen waren. 

Sinds mijn twaalfde was ik al vegetariër iemand die al veel gaf om wat je eigenlijk eet. Dat werd nog meer bevestigd nadat ik Jia Le leerde die veel wist over voeding vanwege zijn ouders die een Chinees restaurant hadden. Door hem leerde ik dat het niet alleen gaat om wat je eet maar ook hoe je eten bereid wordt.

 

Eten bereiden heb ik mijn vader vaker zien doen. Mijn vader was zelf kok, iemand die zijn leven heeft toegewijd in de keuken. Wat ik zo bijzonder vind aan mijn vader is dat hij veel op gevoel deed. Alleen bij het proeven al wist hij wat er in moest. Zonder ooit over mijn dag besproken te hebben wist hij wanneer ik even mijn dag niet had. Dan kwam hij aan met een overheerlijke kom noedel soep. Door een ziekte overleed mijn vader en ben ik steeds meer getrokken naar de keuken waar hij zoveel tijd in heeft besteed. Ik besefte sindsdien dat als ik kookte het gevoel kreeg dat ik dichter bij hem was, maar ook dichter bij het eten. Zodoende maakte ik af en toe eten voor mijn vriend waaronder kimchi en omdat ik vegetarisch ben moest ik veel zelf gaan uitvogelen wat voor gerechten ik kan maken. Maar toen had ik mijn vader nog en nu niet meer.

 

Ik werd nalatig en vaak had ik van die dagen dat ik gewoon maar wat eet omdat mijn mond eenzaam was of was het zoeken naar dat ene eten wat ik miste. Ik wist in ieder geval dat geen enkel eten mij weer goed zou doen om het gat te vullen. 

Ik had geen besef van de waarde van eten. Het was mijn vriend die waarde zag in eten en mijn kimchi. Hij was obsessief in gezond zijn en hij beweerde dat eten een grote rol speelt in onze gezondheid. En hij vertelde me de wonderlijke wereld van fermenteren. En zo begon onze reis van studio fermentation. 

"Deze reis heeft mij een hele hoop veranderd als mens. Kimchi leerde me meer te kijken naar het verhaal achter het eten. En dit eten is niet alleen lekker maar het doet enorm veel met onze levensstijl, het doorbreekt onze dagelijkse gewoonte." 

 

Ik hoef niet langer meer in mijn eentje te fantaseren over een betere wereld maar ik maak er nu zelf deel uit. 

"Samen met mijn vriend en kimcharming(onze kimchi) willen wij op een toegankelijke manier de oude kunsten van het fermenteren terugbrengen dat door modernisering en gemak verloren is gegaan. Hopelijk volgen jullie mee met de beweging naar gezonde eten."  

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------